Luštěniny
(29 receptů)
Pokrmy z hrachu, fazolí, čočky, cizrny, ječných krup apod. V polévkách, salátech, pomazánkách a hlavních chodech.
Polévka z červeného zelí
(152)
Fialová sytící polévka s fazolemi černé oko, čerstvým červeným zelím a s bramborem, vařená v zeleninovém vývaru.
Kuřecí stehna po marocku
(15)
Maroko - kořeněná kuřecí stehna dušená ve vývaru s cizrnou a rozinkami, s kousky rajčete a se zelenými olivami.
Srnčí medailonky na fenyklu
(138)
Medailonky zabalené ve schwarzwaldské šunce, poprášené fenyklem a podávané na fazolovém lůžku s pečenými žampiony.
Cizrna z jednoho hrnce
(149)
Cizrna, jinak také římský hrách, vařená v jednom hrnci v rajčatové omáčce s čerstvým špenátem a s klobásou chorizo.
Mexické fazole
(15)
Mexiko - počeštěná verze mexických červených fazolí dušených v rajčatovo-paprikové omáčcce s uzeninou.
Polévka ze zeleného hrachu
(230)
Zdravá a sytá polévka ze zeleného sušeného hrachu, se zeleninou a s vepřovou šunkou krájenou na kostičky.
Hrachová kaše
(2979)
Klasická česká hrachová kaše zjemněná mlékem, s uzeným masem, opraženou cibulkou a sterilovanou okurkou.
Čočkový salát s lososem
(4)
Čočka s výrazným dresinkem a s koprem, s uzeným lososem a vařeným vejcem. Vhodné jako předkrm nebo jako lehká večeře.
Mašličky s cuketou a fazolemi
(2)
Rychlé bezmasé těstoviny s opraženou cuketou, s bílými fazolemi a s kousky oranžové papriky.
Kroupová s houbami
(0)
Tmavá polévka s houbami a ječnými kroupami, slaninou a zeleninou, která se vaří ve víně a dvou druzích masového vývaru.
Zeleninová s fazolemi
(12)
Zelenina se vaří v připraveném vývaru s bílými fazolemi a tymiánem. Polévka se nakonec se ochutí strouhaným parmezánem.
Hummus
(4)
Blízký východ - krémová pomazánka z cizrny. Některé prameny udávají, že hummus je jedno z nejstarších jídel na světě.
Rýžový salát
(10)
Střední východ - salát s datlemi plnými vlákniny, s hnědou rýží a cizrnou, a s pro nás neobvyklou ingrediencí, čerstvou mátou.
Egyptské koshari
(29)
Egypt - vegetariánské jídlo z vařené rýže, těstovin a čočky, servírované s rajčatovo-paprikovou salsou a opraženou cibulkou.
Mexický salát s rajčaty
(10)
Mexiko - barevný salát s vařenou všestrannou quinoou a s klasickými mexickými surovinami: fazolemi, kukuřicí a rajčaty.
Čočková polévka s kari
(12)
Vegetariánská čočková polévka se zeleninou a kořením kari, hustá díky cizrně mixované s citronovou šťávou a máslem.
Chili con carne
(24)
USA - chili con carne je chlouba Texasu. Hovězí maso se pomalu dusí v pálivé omáčce z rajčat a piva s černými fazolemi.
Mrkvový krém s čočkou
(92)
Chutná, lehce pikantní směs plná železa s nízkým obsahem tuku. Polévka je hotová za půl hodiny nebo ji vařte v pomalém hrnci.
Fazolová pomazánka
(243)
Pomazánka z bílých fazolí se sušenými rajčaty a česnekem podávaná na topinkách.
Křepelka s čočkou a dýní
(199)
Křepelka smažená dozlatova na olivovém oleji podávaná s čočkou a slaninou na salátu z polníčku a řeřichy s máslovou dýní.
Polévka z fazolí s chorizem
(0)
Fazolová polévka se španělskou klobásou chorizo s bylinkami a zakysanou smetanou, která se přidává do talíře.
Fazolová polévka se zeleninou
(16)
Polévka se zeleninou a slaninou, zjemněná mlékem a ochucená majoránkou.
Polévka z červené čočky
(88)
Rychlá, jednoduchá, levná a zdravá. To jsou čtyři slova charakterizující tuto polévku s červenou čočkou, celerem a lžící octa.
Čočková polévka
(57)
Recept na hustou čočkovou polévku s klobásou. Je jednoduchá na přípravu a skvěle zasytí.
Quesadilla
(141)
Mexiko - tortily plněné strouhaným sýrem, rýží, rozmačkanými fazolemi a kuřecím masem, podávané s dipem z avokáda.
Čočka na kyselo
(1)
Jedna z mnoha variant přípravy čočky na husto (nebo také na kyselo) s čerstvým chlebem, klobásou a kyselým okurkem.
Fazolový guláš
(17)
Uzená vepřová žebra, kvalitní klobásy a lehce pikantní směs koření je to, co dělá tento guláš gastronomickým zážitkem.