Mé Oblíbené Recepty
Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce
Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce
 

Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce

Recept Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce má průměrné hodnocení 3.5. Recept Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce má průměrné hodnocení 3.5. Recept Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce má průměrné hodnocení 3.5. Recept Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce má průměrné hodnocení 3.5. Recept Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce má průměrné hodnocení 3.5. 
Průměrné hodnocení: 3.5/5 (37 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Těstoviny pečené s artyčoky, špenátem a sýrovou bešamelovou omáčkou, navrch vylepšené strouhaným parmezánem.
Doba přípravy receptu je 10 min
příprava 10 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Artyčok je rostlina původem ze Středomoří. Je to technicky květina, která ještě nerozkvetla.

Ingredience

350g těstovin penne
500g baby špenátu
sůl
2 PL olivového oleje
1 velká šalotka
4 stroužky česneku
3 čerstvé artyčoky
120ml bílého suchého vína
60g másla
30g hladké mouky
500ml polotučného mléka
špetka pepře špetka muškátového oříšku
140g sýru Gruyere
70g parmezánu

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Nejprve si oloupejte a na jemno nakrájejte šalotky a česnek. Používáte-li čerstvé artyčoky, postup očištění a nakrájení neleznete v tipech. Sýry si nastrouhejte. Do hrnce dejte vařit vodu, osolte a uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Troubu rozehřejte na 180°C.

Mezitím si v pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek, 2-3 minuty. Přidejte nakrájené artyčoky a smažte do světle hněda. Nakonec přilejte víno a vařte 2 minuty nebo dokud se tekuti nazredukuje na polovinu.

Zatímco se těstoviny a artyčoky vaří, připravte si sýrovou bešamelovou omáčku. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání na střední teplotě smažte do světlounce hněda. Pak přilejte vlažné mléko, důkladně směs rozmíchejte metličkou a teplotu zvyšte. Uveďdte k varu, teplotu snižte na nízkou, přidejte muškátový oříšek a nechte za občasného míchání pobublávat 5-6 minut. Nakonec ochuťte solí a pepřem a vmíchejte sýr gruyere.

Ve velké míse smíchejte zcezené těstoviny, špenát, sýrovou omáčku a cibulovou směs s artyčoky. Těstoviny dejte do zapékací mísy nebo pekáče, posypte parmezánem a pečte asi 20 minut nebo dokud nezačne sýr hnědnout a omáčka lehce bublat.

Tipy

Jak oloupat artyčoky:
Z artyčoků odstraňte tuhé tmavě zelené listy. Zastavte se až když narazíte na světlé, zravě vypadající. Odkrojte hnědé lístky na špičce a artyčok a rozřízněte jej podélně napůl. Kávovou lžičkou vydlabejte prostředek artyčoku, vypadá jako chmýří a není jedlé. Nakonec odřízněte stopuku asi centimetr pod lůžkem.

Používáte-li mražený špenát, rozmrazte ho v mikrovlnné troubě a osušte papírovým ubrouskem.

Bešamelové omáčky můžete udělat dvojnásobek.

Pro zdravější pokrm nahraďte bílé těstoviny celozrnnými.

Udělejte si toto jídlo dopředu. Zapékací mísu dejte do lednice a upečte až další den.

Inspirace pro Vás

Těstovinový salát v jogurtu

Recept Těstovinový salát v jogurtu má průměrné hodnocení 4. Recept Těstovinový salát v jogurtu má průměrné hodnocení 4. Recept Těstovinový salát v jogurtu má průměrné hodnocení 4. Recept Těstovinový salát v jogurtu má průměrné hodnocení 4. Recept Těstovinový salát v jogurtu má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(0)
Skvělý, rychle připravený těstovinový salát. Podávejte samostatně nebo jako přílohu (v tomto případě vynechejte kuřecí maso).

Rajčatový salát

Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 3.7. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 3.7. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 3.7. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 3.7. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 3.7. 
Komentáře k receptu
(0)
Salát z barevných cherry rajčat s červenou cibulí a dresinkem z octa z červeného vína a extra panenského olivového oleje.
zařazeno v:
Saláty, Vegetariánské

Čočková polévka

Recept Čočková polévka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Čočková polévka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Čočková polévka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Čočková polévka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Čočková polévka má průměrné hodnocení 3.7. 
Komentáře k receptu
(0)
Recept na hustou čočkovou polévku s klobásou. Je jednoduchá na přípravu a skvěle zasytí.

Dýňová polévka s mrkví

Recept Dýňová polévka s mrkví má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dýňová polévka s mrkví má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dýňová polévka s mrkví má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dýňová polévka s mrkví má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dýňová polévka s mrkví má průměrné hodnocení 3.6. 
Komentáře k receptu
(0)
Pečená mrkev dodá polévce krásnou barvu a přidá lehce sladkou chuť. Koření podtrhává chuť zeleniny, aniž by ji přemohlo.

Boloňské gnocchi

Recept Boloňské gnocchi má průměrné hodnocení 3.9. Recept Boloňské gnocchi má průměrné hodnocení 3.9. Recept Boloňské gnocchi má průměrné hodnocení 3.9. Recept Boloňské gnocchi má průměrné hodnocení 3.9. Recept Boloňské gnocchi má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - gnocchi skvěle pasují k omáčce a la bolognese z mletého hovězího masa. Její chuť podtrhává strouhaný parmezán.

Zelené fazolky se šalotkou

Recept Zelené fazolky se šalotkou má průměrné hodnocení 3.2. Recept Zelené fazolky se šalotkou má průměrné hodnocení 3.2. Recept Zelené fazolky se šalotkou má průměrné hodnocení 3.2. Recept Zelené fazolky se šalotkou má průměrné hodnocení 3.2. Recept Zelené fazolky se šalotkou má průměrné hodnocení 3.2. 
Komentáře k receptu
(0)
Teplé máslové fazolové lusky se šalotkou, osmaženou do křupava. Vhodné jako příloha k masu.
zařazeno v:
Přílohy

Omáčka z fazolových lusků

Recept Omáčka z fazolových lusků má průměrné hodnocení 3.6. Recept Omáčka z fazolových lusků má průměrné hodnocení 3.6. Recept Omáčka z fazolových lusků má průměrné hodnocení 3.6. Recept Omáčka z fazolových lusků má průměrné hodnocení 3.6. Recept Omáčka z fazolových lusků má průměrné hodnocení 3.6. 
Komentáře k receptu
(4)
Oblíbená pochoutková zelenina ve smetanovém základu s bramborem a vejcem; vhodné nejen pro vegetariány.

Omáčka Marinara

Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - omáčka z konzervovaných rajčat dušených na víně. Vhodná k těstovinám nebo například k volskému oku a pečivu.
Komentáře k receptu Zapečené penne s artyčoky a špenátem v sýrové omáčce
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce