Mé Oblíbené Recepty
Pórkový krém se smaženými brambory
Pórkový krém se smaženými brambory
 

Pórkový krém se smaženými brambory

Průměrné hodnocení: 4.1/5 (16 hlasujících).
Polévkový krém z pórku, smetany a řeckého jogurtu, zdobený křupavými nitkami smažených brambor a petrželky.
Doba přípravy receptu je 10 min
příprava 10 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Římský císař Nero byl přezdíván Porophagus, což znamená ten, kdo jí pórek. Je zaznamenáno, že věřil, že konzumace pórku vylepší jeho zpěv.

Ingredience

110g másla
6 pórků, pouze bílé a světle zelené části
1 malá cibule
5 stroužků česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
500ml polotučného mléka
190g 15% smetany
250g řeckého jogurtu
2 střední brambory
2 stonky hladkolisté petrželky

speciální výbava: fritovací hrnec nebo 500ml rostlinného oleje

(* KL - kávová lžička)

Postup

Mléko, smetanu a jogurt vyndejte z lednice a nechte stát při pokojé teplotě. Cibuli a česnek oloupejte, pórek omyjte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťe máslo a zeleninu se špetkou soli na něm osmažte, 5-7 minut, dokud nezačne měknout. Potom přidejte 250ml horké vody, snižte teplotu a duste do změknutí, 25-30 minut.

Brambory oloupejte a nakrájejte na proužky o tloušťce sirky. Osmažte je do světle hněda ve fritovacím hrnci s olejem rozehřátým na 180°C nebo na pánvi v rozpáleném oleji. Ke konci přidejte na listy natrhanou hladkolistou petrželku. Nechte okapat.

Základ polévky odstavte, k zelenině přidejte řecký jogurt, smetanu a mléko, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vraťte na plotýnku na střední oheň a prohřejte. Postupně přimíchávejte vodu po 50 mililitrech. Před podáváním by měla být polévka natolik hustá, aby udžela na povrchu brambory, ale zároveň řidká tak, aby lžíce tažená po povrchu nezanechala žádnou stopu.

Pórkový krém podávejte na vyhřátých talířích. Ozdobte smaženými brambory a bylinkou.

 

Tipy

Pro krásnou světlezelenou polévku nenechte zeleninu při smažení na másle chytit žádou barvu.

Polévku můžete uvařit až dva dny dopředu (skladujte v lednici, poté ji podle potřeby rozřeďte vodou) a smažené brambory s bylinkou dvě hodiny dopředu (skladujte nezakryté při pokojové teplotě).

Inspirace pro Vás

Pečené citronové kuře

Recept Pečené citronové kuře s bylinkovým máslem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Pečené citronové kuře s bylinkovým máslem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Pečené citronové kuře s bylinkovým máslem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Pečené citronové kuře s bylinkovým máslem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Pečené citronové kuře s bylinkovým máslem má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(519)
Vyzkoušejte variantu šťavnatého pečeného kuřete s bylinkovým máslem a křupavou kůžičkou.

Fenyklová vichyssoise

Recept Fenyklová vichyssoise s podmáslím má průměrné hodnocení 4.1. Recept Fenyklová vichyssoise s podmáslím má průměrné hodnocení 4.1. Recept Fenyklová vichyssoise s podmáslím má průměrné hodnocení 4.1. Recept Fenyklová vichyssoise s podmáslím má průměrné hodnocení 4.1. Recept Fenyklová vichyssoise s podmáslím má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(22)
Francie - polévkový krém z fenyklu, pórku a brambor zjemněný podmáslím a smetanou, zdobený uzeným lososem.

Pršutové rolky

Recept Pršutové rolky se sušenými rajčaty má průměrné hodnocení 4. Recept Pršutové rolky se sušenými rajčaty má průměrné hodnocení 4. Recept Pršutové rolky se sušenými rajčaty má průměrné hodnocení 4. Recept Pršutové rolky se sušenými rajčaty má průměrné hodnocení 4. Recept Pršutové rolky se sušenými rajčaty má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(45)
Prošutové rolky s jemným ovčím sýrem a sušenými rajčaty s výrazným zahuštěným balzamikovým octem.

Pečený krůtí medailon

Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.1. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.1. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.1. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.1. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.1. 
Komentáře k receptu
(624)
Měkká barevná pečená zelenina s krůtími medailonky, přelitá omáčkou, která se vaří zvlášť po pečení. Levný, jednoduchý recept.
zařazeno v:
Drůbeží maso

Kuřecí stehna na paprice

Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(12)
Výtečná chuť kuřecího masa, mleté papriky a krémové smetany s těstovinami.

Kakaové kuličky

Recept Kakaové kuličky má průměrné hodnocení 4. Recept Kakaové kuličky má průměrné hodnocení 4. Recept Kakaové kuličky má průměrné hodnocení 4. Recept Kakaové kuličky má průměrné hodnocení 4. Recept Kakaové kuličky má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(17)
Kakaová kulička s kapkou vanilky, obalená v moučkovém cukru, při pečení popraská a povrch se krásně zvrásní.
zařazeno v:

Dušené hovězí

Recept Dušené hovězí s těstovinovou rýží a bagetou má průměrné hodnocení 4. Recept Dušené hovězí s těstovinovou rýží a bagetou má průměrné hodnocení 4. Recept Dušené hovězí s těstovinovou rýží a bagetou má průměrné hodnocení 4. Recept Dušené hovězí s těstovinovou rýží a bagetou má průměrné hodnocení 4. Recept Dušené hovězí s těstovinovou rýží a bagetou má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(28)
Měkké šťavnaté hovězí pomalu vařené na kořenové zelenině a žampionech v omáčce ovoněné červeným vínem a octem,

Egyptské koshari

Recept Egyptské koshari má průměrné hodnocení 4.3. Recept Egyptské koshari má průměrné hodnocení 4.3. Recept Egyptské koshari má průměrné hodnocení 4.3. Recept Egyptské koshari má průměrné hodnocení 4.3. Recept Egyptské koshari má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(39)
Egypt - vegetariánské jídlo z vařené rýže, těstovin a čočky, servírované s rajčatovo-paprikovou salsou a opraženou cibulkou.
Komentáře k receptu Pórkový krém se smaženými brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce