Mé Oblíbené Recepty
Pórkový krém se smaženými brambory
Pórkový krém se smaženými brambory
 

Pórkový krém se smaženými brambory

Průměrné hodnocení: 4.1/5 (16 hlasujících).
Polévkový krém z pórku, smetany a řeckého jogurtu, zdobený křupavými nitkami smažených brambor a petrželky.
Doba přípravy receptu je 10 min
příprava 10 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Římský císař Nero byl přezdíván Porophagus, což znamená ten, kdo jí pórek. Je zaznamenáno, že věřil, že konzumace pórku vylepší jeho zpěv.

Ingredience

110g másla
6 pórků, pouze bílé a světle zelené části
1 malá cibule
5 stroužků česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
500ml polotučného mléka
190g 15% smetany
250g řeckého jogurtu
2 střední brambory
2 stonky hladkolisté petrželky

speciální výbava: fritovací hrnec nebo 500ml rostlinného oleje

(* KL - kávová lžička)

Postup

Mléko, smetanu a jogurt vyndejte z lednice a nechte stát při pokojé teplotě. Cibuli a česnek oloupejte, pórek omyjte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťe máslo a zeleninu se špetkou soli na něm osmažte, 5-7 minut, dokud nezačne měknout. Potom přidejte 250ml horké vody, snižte teplotu a duste do změknutí, 25-30 minut.

Brambory oloupejte a nakrájejte na proužky o tloušťce sirky. Osmažte je do světle hněda ve fritovacím hrnci s olejem rozehřátým na 180°C nebo na pánvi v rozpáleném oleji. Ke konci přidejte na listy natrhanou hladkolistou petrželku. Nechte okapat.

Základ polévky odstavte, k zelenině přidejte řecký jogurt, smetanu a mléko, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vraťte na plotýnku na střední oheň a prohřejte. Postupně přimíchávejte vodu po 50 mililitrech. Před podáváním by měla být polévka natolik hustá, aby udžela na povrchu brambory, ale zároveň řidká tak, aby lžíce tažená po povrchu nezanechala žádnou stopu.

Pórkový krém podávejte na vyhřátých talířích. Ozdobte smaženými brambory a bylinkou.

 

Tipy

Pro krásnou světlezelenou polévku nenechte zeleninu při smažení na másle chytit žádou barvu.

Polévku můžete uvařit až dva dny dopředu (skladujte v lednici, poté ji podle potřeby rozřeďte vodou) a smažené brambory s bylinkou dvě hodiny dopředu (skladujte nezakryté při pokojové teplotě).

Inspirace pro Vás

Špenátové toasty s ementálem

Recept Špenátové toasty s ementálem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Špenátové toasty s ementálem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Špenátové toasty s ementálem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Špenátové toasty s ementálem má průměrné hodnocení 3.4. Recept Špenátové toasty s ementálem má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(1245)
Křupavé toasty s ementálem a vepřovou šunkou doplněné o čerstvý špenát a hořčici.

Domácí sekaná

Recept Domácí sekaná má průměrné hodnocení 3.1. Recept Domácí sekaná má průměrné hodnocení 3.1. Recept Domácí sekaná má průměrné hodnocení 3.1. Recept Domácí sekaná má průměrné hodnocení 3.1. Recept Domácí sekaná má průměrné hodnocení 3.1. 
Komentáře k receptu
(842)
Domácí sekaná z mletého hovězího a vepřového masa s kořenovou zeleninou a ostrou klobásou.

Česneková pomazánka

Recept Česneková pomazánka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Česneková pomazánka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Česneková pomazánka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Česneková pomazánka má průměrné hodnocení 3.7. Recept Česneková pomazánka má průměrné hodnocení 3.7. 
Komentáře k receptu
(42)
Nejoblíbenější česká pomazánka z česneku a sýru. Vhodná na jednohubky či na topinky k večeři.

Glazovaná křepelka

Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(37)
Kořeněné křepelky přelité máslovou glazurou z kuřecího vývaru. Pro zpestření nedělního oběda nebo k posezení s přáteli.
zařazeno v:
Zvěřina

Poctivý drůbeží vývar

Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 3.3. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 3.3. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 3.3. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 3.3. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 3.3. 
Komentáře k receptu
(1317)
Nejlepší domácí drůbeží vývar, který jste ochutnali. Vhodný do polévek, pod maso a kamkoli, kde je vyžadován vývar z drůbeže.

Sýrové gnocchi s houbami

Recept Sýrové gnocchi se špenátem a houbami má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sýrové gnocchi se špenátem a houbami má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sýrové gnocchi se špenátem a houbami má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sýrové gnocchi se špenátem a houbami má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sýrové gnocchi se špenátem a houbami má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(58)
Gnocchi s krémovou omáčkou z modrého sýra, špenátem a houbami jako rychlá večeře pro ty, co nemají moc času.

Houbové rizoto

Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 3. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 3. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 3. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 3. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 3. 
Komentáře k receptu
(1515)
Krémové vegetariánské rizoto s hlívou ústřičnou a žampiony, vařené ve vývaru a brandy, za které by se žádný Ital nestyděl.

Sendvič s pečeným drůbežím

Recept Sendvič s pečeným drůbežím masem a bazalkovou majonézou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sendvič s pečeným drůbežím masem a bazalkovou majonézou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sendvič s pečeným drůbežím masem a bazalkovou majonézou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sendvič s pečeným drůbežím masem a bazalkovou majonézou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Sendvič s pečeným drůbežím masem a bazalkovou majonézou má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(131)
Zbylo Vám pečené kuře nebo krůta od oběda a nevíte, jak ho využít? Vyzkoušejte je v sendvičích s bazalkovou majonézou.
Komentáře k receptu Pórkový krém se smaženými brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce