Mé Oblíbené Recepty
Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
 

Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou

Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. 
Průměrné hodnocení: 4.6/5 (49 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Polévka pro milovníky brambor. Mačkané brambory v kuřecím vývaru, s troškou zeleniny, křupavou slaninou a lžící smetany.
Doba přípravy receptu je 60 min
příprava 60 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 6
počet porcí 6
Již bylo vloženo 1 komentářů.
zobrazit komentáře (1)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Hlízy brambor jsou bežně opylovávány hmyzem, například čmeláky.

Ingredience

1,5kg brambor
150g slaniny vcelku
1 velká cibule
2 stonky řapíkatého celeru
1250ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
100g sýru čedar
180g 30% zakysané smetany
pažitka na ozdobu

Postup

Troubu rozehřejte na 200°C. Brambory omyjte a rozmistěte v jedné vrstvě na pekáč. Vidličkou nebo úzkým nožem udělejte do brambor podle velikosti 1-3 dírky. Dejte péci do trouby přibližně na 1 hodinu (závisí na velikosti brambor). Hotový brambor půjde nožem lehce rozříznout. Po upečení nechte brambory zchládnout natolik, abyste je mohli oloupat (pro urchylení chládnutí je rozpulte).

Mezitím si oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte najemno, slaninu na kousky zhruba 1x2 centimetry. Řapíky celeru na tenké plátky. Čedar nastrouhejte nahrubo a pažitku nasekejte. Zakysanou smetanu nevyndávejte z lednice až do servírování, udrží si tuhý stav a na polévce se hned nerozteče.

V hrnci osmažte kousky slaniny na sucho na střední teplotu do křupava, asi 15 minut. Z hrnce je vyjměte a dejte bokem. Na tuku, které slanina pustila, osmažte cibuli a celer, nejprve 2 minuty, pak přidejte česnek a smažte další minutu. Během smažení vařečkou seškrabejte hnědé kousky slaniny, obsahují nejvíce chuti. Pak do hrnce nalejte půl naběračky vývaru a pomocí tekutiny hrnec vařečkou vyčistěte od zbylého zhnědlého tuku ze slaniny. Promíchejte, snižte teplotu na nízkou, přiklopte poklicí a duste 10 minut. Kontrolujte, zda se nepřipaluje, pokud ano, přidejte lžíci vývaru a snižte teplotu.

Oloupejte zchládlé pečené brambory a přidejte je ke změklé zelenině. Přelijte je zbytkem kuřecího vývaru a mačkátkem na brambory je rozmačkejte na kousky. Přiveďte k varu a povařte 5 minut. Ponorným mixérem pak brambory rozmixujte. Zda chcete polévku hladkou a dokonale rozmixovanou či s kousky brambor záleží už jen čistě na Vás. Hustotu můžete upravit přidáním vody nebo vývaru (pak ale polévku povařte alespoň 2 minuty). Dochuťte solí a pepřem a rozdělte do talířů.

Doprostřed každé polévky dejte lžíci zakysané smetany, několik kousků opečené slaniny, strouhaný sýr a nakonec sekanou pažitku.

Tipy

Pro krémovější polévku přidejte spolu s brambory 2 lžíce smetany.

Inspirace pro Vás

Polévka z fazolí s chorizem

Recept Polévka z fazolí s chorizem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z fazolí s chorizem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z fazolí s chorizem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z fazolí s chorizem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z fazolí s chorizem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Fazolová polévka se španělskou klobásou chorizo s bylinkami a zakysanou smetanou, která se přidává do talíře.

Španělský ptáček

Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(3)
Hovězí závitek plněný párkem, kyselou okurkou, vejcem a slaninou s vařenou rýží.

Lívanečkové špízy

Recept Lívanečkové špízy má průměrné hodnocení 4.8. Recept Lívanečkové špízy má průměrné hodnocení 4.8. Recept Lívanečkové špízy má průměrné hodnocení 4.8. Recept Lívanečkové špízy má průměrné hodnocení 4.8. Recept Lívanečkové špízy má průměrné hodnocení 4.8. 
Komentáře k receptu
(27)
Kynuté lívance s jahodami a pribiňáčkem provoní Váš domov, jako byste se ocitli na venkově u babičky.
zařazeno v:
Ovoce

Kuřecí paličky s rozmarýnem

Recept Kuřecí paličky ve slanině s rozmarýnem a rajčaty má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí paličky ve slanině s rozmarýnem a rajčaty má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí paličky ve slanině s rozmarýnem a rajčaty má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí paličky ve slanině s rozmarýnem a rajčaty má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí paličky ve slanině s rozmarýnem a rajčaty má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(40)
Recept na kuřecí spodní stehna rozmarýnem, balená ve slanině a pečená s brambory a větvičkou cherry rajčat.

Bramboračka ze sušených hub

Recept Bramboračka ze sušených hub má průměrné hodnocení 4.4. Recept Bramboračka ze sušených hub má průměrné hodnocení 4.4. Recept Bramboračka ze sušených hub má průměrné hodnocení 4.4. Recept Bramboračka ze sušených hub má průměrné hodnocení 4.4. Recept Bramboračka ze sušených hub má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(112)
Oblíbená chutná česká polévka z brambor a kořenové zeleniny, zbarvená do hněda od voňavých sušených hub.

Srnčí guláš

Recept Srnčí guláš má průměrné hodnocení 4.7. Recept Srnčí guláš má průměrné hodnocení 4.7. Recept Srnčí guláš má průměrné hodnocení 4.7. Recept Srnčí guláš má průměrné hodnocení 4.7. Recept Srnčí guláš má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(2)
Srnčí kýta dušená na cibuli a divokém koření podávaná s domácím karlovarským knedlíkem.

Karlovarský knedlík

Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Tradiční český karlovarský knedlík z opražené housky, mouky a vajec. Vhodný jako příloha téměř ke všemu českému.

Rajská polévka

Recept Rajská polévka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Rajská polévka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Rajská polévka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Rajská polévka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Rajská polévka má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(201)
Rajská polévka pro odpůrce syrových rajčat. Kombinace rajčatového džusu, rajského protlaku a koření pro nezaměnitelnou chuť.
Komentáře k receptu Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
Nikola
|
Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. 
2015-04-29 13:36:10

Úžasná chuť! Do bramborové polévky jsem přidala několik špetek kajenského pepře pro větší říz a vyšla skvěle.

2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce