Mé Oblíbené Recepty
 

Ořechový moka dort

Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. 
Průměrné hodnocení: 4/5 (6 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Nadýchaný vrstvený dort z mletých vlašských ořechů, šlehaných vajec a strouhanky, s kávovým krémem ze šlehačky a čokolády.
Doba přípravy receptu je 25 min
příprava 25 min
Doba vaření receptu je 1 hod 15 min
doba vaření 1 hod 15 min
Počet porcí 8
počet porcí 8
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Lidé spotřebují 2.5 milionu tun vlašských ořechů ročně.

Ingredience

na základ dortu

6 vajec
200g cukru krupice
120g mletých vlašských ořechů
55g strouhanky
máslo na vymazání formy

na krém

100g cukru krupice
1/2 KL škrobu
250ml silné černé kávy
30g čokolády na vaření
15g másla
2 KL vanilkového extraktu
2 kelímky 40% smetany na šlehání

(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve uvařte kávu a dejte ji bokem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (nevíte-li jak na to, postup najdete v tipech), do kterého při šlehání přidejte 150g cukru krupice. Vyšlehané dejte bokem. Metličky omyjte a vyšlehejte žloutky, nejprve samostatně, po asi 2 minutách k nim přisypávejte zbylý cukr (50g). Žloutky s cukrem šlehejte, dokud nezmění konzistenci a barvu z ostré žluté na světle žlutou. Ve velké míse smíchejte strouhanku s mletými ořechy.

Troubu předehřejte na 175°C. Boky kulaté zapékací formy o průměru 23 centimetrů vymažte máslem. Dno a boky vyložte papírem na pečení. Nejprve smíchejte šlehané žloutky s bílky, potom směs vmíchejte k ořechům a strouhance. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu polovinu nalijte do formy a pečte 15-20 minut. Postup opakujte i s druhým dílem těsta. Po upečení nechte základ dorty schládnout, než z něho sundáte papír na pečení.

Mezitím, co se základ peče a chládne, připravte si kávovo čokoládový krém. Do kastrolku dejte cukr a škrob. Dejte na plotýnku, rozehřejte ji a postupně po troškách a kouskách přilévejte kávu a přidávejte čokoládu. Poté směs přiveďte k varu, minutu povařte a odstavte. Poté přidejte máslo a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Dejte bokem kompletně zchládnout.

V misce vyšlehejte šlehačku a přimíchejte zchládlou kávovou směs. Můžete směs kompletně promíchat nebo promíchejte jen lehce a nechte si na koláč kontrast bílé šlehačky a černé kávové směsi s čokoládou.

Plát pečeného těsta dejte na podložku. Potřete částí krému a přiklopte druhým plátem. Zbylým krémem potřete vrch i boky dortu. Dort můžete posypat ořechy na ozdobu. Ihned servírujte nebo dejte do lednice.

Tipy

Vaječné žloutky s bílky se nejlépe oddělují za studena, bílky ale nejlépe vyšleháte, mají-li pokojovou teplotu.

Kávu udělějte dvakrát tak silnou, než jak byste ji normálně pili.

Pečené pláty těsta si můžete připravit s předstihem; zmrazte je, dokud je nebudete chtít použít. Nechchte rozmrazit při pokojvé teplotě.

Jak vyšlehat sníh z bílků:

- nádobu na šlehání nejprve vytřete octem, vypláchněte a poté vytřete citronovou šťávou
- do mísy dejte bílky pokojové teploty, které nesmí obsahovat žádné stopy žloutků
- k bílkům přidejte malou špetku soli a jednu kávovou lžičku studené vody na jeden bílek
- cukr pečlivě odměřte a ze začátku přidejte polovinu, po minutě přidávejte pomalu zbytek
- ujistěte se, že metličky jsou čisté a neulpívá na nich žádná mastnota, ta znemožní bílky vyšlehat (pro jistotu jie můžete otřít octem a opláchnout)
- sníh šlehejte nad horkou lázní (v žáruvzdolné misce nad hrncem vroucí vody) do tuha

Inspirace pro Vás

Jednohubky s uzeným lososem

Recept Jednohubky s uzeným lososem a koprem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jednohubky s uzeným lososem a koprem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jednohubky s uzeným lososem a koprem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jednohubky s uzeným lososem a koprem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jednohubky s uzeným lososem a koprem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(1)
Krémový sýr zdobený uzeným lososem a kapary se snítkou čerstvého kopru.

Mořský vlk grilovaný na másle

Recept Mořský vlk grilovaný na másle má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mořský vlk grilovaný na másle má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mořský vlk grilovaný na másle má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mořský vlk grilovaný na másle má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mořský vlk grilovaný na másle má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(12)
Mořský vlk, ryba s bílým pevným masem s minimem kostí, grilovaná v marinádě z kořeněného bylinkového másla.

Drůbeží s játrovými knedlíčky

Recept Drůbeží polévka s játrovými knedlíčky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Drůbeží polévka s játrovými knedlíčky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Drůbeží polévka s játrovými knedlíčky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Drůbeží polévka s játrovými knedlíčky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Drůbeží polévka s játrovými knedlíčky má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Jemné játrové knedlíčky vařené v domácím drůbežím vývaru se zeleninou, zbarveném do červena.

Čokoládový dort

Recept Čokoládový dort s granátovými semínky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládový dort s granátovými semínky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládový dort s granátovými semínky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládový dort s granátovými semínky má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládový dort s granátovými semínky má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(4)
Lehký a vzdušný sladký čokoládový dort s mandlemi a bohatou tmavou polevou. Semínka přidávají dortu kontrastní prvek.
zařazeno v:
Ovoce

Italský chléb focaccia

Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - italské pečivo z těsta podobnému těstu na pizzu.

Játrová pěna

Recept Játrová pěna s karamelizovanou cibulí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Játrová pěna s karamelizovanou cibulí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Játrová pěna s karamelizovanou cibulí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Játrová pěna s karamelizovanou cibulí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Játrová pěna s karamelizovanou cibulí má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(32)
Šlehaná pěna z kuřecích jater, smažených na červeném víně a brandy s čerstvými bylinkami, zdobená karamelizovanou cibulí.

Krůtí stehna na víně

Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 4.6. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 4.6. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 4.6. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 4.6. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(1)
Pomalu pečená spodní krůtí stehna, ochucená doma namixovaným kořením, ve vinné omáčce s na másle opraženými žampiony.

Šunkové lasagne s ricottou

Recept Šunkové lasagne s ricottou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Šunkové lasagne s ricottou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Šunkové lasagne s ricottou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Šunkové lasagne s ricottou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Šunkové lasagne s ricottou má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
Itálie - ne úplně tradiční verze klasických lasagní. Těstoviny se vrství se šunkou, ricottou, salátem rukola a žampiony.
Komentáře k receptu Ořechový moka dort
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce