Mé Oblíbené Recepty
Musaka s bramborem
Musaka s bramborem
 

Musaka s bramborem

Recept Musaka s bramborem má průměrné hodnocení 4. Recept Musaka s bramborem má průměrné hodnocení 4. Recept Musaka s bramborem má průměrné hodnocení 4. Recept Musaka s bramborem má průměrné hodnocení 4. Recept Musaka s bramborem má průměrné hodnocení 4. 
Průměrné hodnocení: 4/5 (2 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Řecko - kombinace masité rajčatové omáčky s kořenovou zeleninou, brambor, jemného lilku a máslové bešamelové omáčky.
Doba přípravy receptu je 35 min
příprava 35 min
Doba vaření receptu je 2 hod
doba vaření 2 hod
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Musaka je pokrm založený především na lilku a/nebo bramborách s mnoha místními a regionálními variacemi, pocházející ze zemí bývalé Osmanské říše.

Ingredience

Musaka se sestává ze čtyř částí:

boloňské omáčky

200g mleté vepřové kýty
300g mleté hovězí zadní
75g mrkve, na kostičky
75g celeru, na kostičky
5 stroužků česneku, nasekaných
1 větší cibule
300ml suchého červeného vína
500ml rajčatového pyré
špetka muškátového oříšku
1/2 kostky hovězího extra bujónu
4 PL olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

lilku

2 lilky
50ml olivového oleje
1 KL soli

brambor

800g brambor
olej na smažení nebo fritovací hrnec

a bešamelové omáčky

60g másla
50g hladké mouky
500 ml polotučného mléka
1/2 KL muškátového oříšeku
1/2 KL soli

(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)

Postup

Lilek omyjte a nakrájejte na kolečka o tloušťce půl centimetru. Z obou stran je posolíme a odložíme na talíř. Necháme ho "vypotit" zhruba půl hodiny, ztratí tak svoji hořkost. Troubu rozpálíme na 170°C. Poté ho osušíme kuchyňskou utěrkou a potřeme olivovým olejem. V jedné vrstvě ho klademe na plech na pečící papír a vložíme do trouby na hodinu nebo než začne hnědnout. Kuchyňskou utěrkou osušíme přebytečný olej a dáme stranou.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na pánvi v jedné vrstvě z obou stran nebo ve fritovacím hrnci do zlatova.

Na boloňskou omáčku na oleji osmahneme najemno pokrájenou cibuli, až zrůžoví, přibližně po 8 minutách, přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, čtyři minuty smažíme, přidáme oloupaný, na jemno nasekaný česnek, krátce zarestujeme (jedna minuta) a přidáme mleté hovězí a vepřové maso, které na pánvi osolíme a důkladně opepříme. Mícháme, až se maso osmahne a pustí šťávu, kterou necháme vypařit. Přilejeme červené víno, přiklopíme poklicí a dusíme hodinu na středně nízkou teplotu. V případě potřeby podléváme vodou. Po hodině sejmeme poklici a necháme tekutinu zredukovat na přibližně 200ml. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, pepřem a malou špetkou muškátového oříšku, zamícháme a necháme pod poklicí dusit dalších 20 minut. Mezitím rozpustíme 1/2 kostky hovězího bujonu v 50 ml horké vody, vlejeme k masu, zamícháme a dusíme posledních 10 minut. Hotovou omáčku popřípadě dochutíme solí nebo pepřem.

Nakonec si připravíme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání zasmažíme 2 minuty. Poté si vezmeme metličku a pomalu vléváme vlažné mléko. Důležité je směs pořád míchat a kdykoli začne houstnout, přidat další mléko. Nakonec osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Konzistence omáčky měla by být tužší, ale stále tekutá.

Nachystáme si pekáč nebo čtyři zapékací misky (jedna miska, jedna porce). Spodek vyskládáme bramborem, na něj dáme boloňskou omáčku, poté lilek, opět boloňskou omáčku a nakonec vše zalijeme bešamelem. V troubě pečeme 10-15 minut na 200°C nebo dokud bešamel lehce nezhnědne.

Musaku po vyjmutí z trouby nechte 5 minut odpočinout a poté podávejte.

Tipy

Maso si nechte namlít v řeznictví a nekupujte připravené polotovary.

Česnek po oloupání podélně rozřízněte a vyjměte prostředky, zabráníte případnému nadýmání. Pokud nemáte kvalitní česnek, použijte i celou paličku.

Inspirace pro Vás

Grilované kalamáry na česneku

Recept Grilované kalamáry na česneku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Grilované kalamáry na česneku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Grilované kalamáry na česneku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Grilované kalamáry na česneku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Grilované kalamáry na česneku má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(0)
Grilované kalamáry s česnekem a olivovým olejem. Maso je bílé a jemné s mírně sladkou chutí.

Marinované kuřecí řízečky

Recept Marinované kuřecí řízečky s bylinkovými bramborami má průměrné hodnocení 4.2. Recept Marinované kuřecí řízečky s bylinkovými bramborami má průměrné hodnocení 4.2. Recept Marinované kuřecí řízečky s bylinkovými bramborami má průměrné hodnocení 4.2. Recept Marinované kuřecí řízečky s bylinkovými bramborami má průměrné hodnocení 4.2. Recept Marinované kuřecí řízečky s bylinkovými bramborami má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(0)
Dozlatova smažené malé kuřecí řízky marinované tatarskou omáčkou, s jemnými bramborami a čerstvými bylinkami.

Krevety na víně se špenátem

Recept Krevety na víně se špenátem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Krevety na víně se špenátem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Krevety na víně se špenátem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Krevety na víně se špenátem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Krevety na víně se špenátem má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
Lahodné krevety na víně a česneku s čerstvým baby špenátem, vařené ve smetaně, podávané s těstovinami.

Těstovinový salát

Recept Těstovinový salát má průměrné hodnocení 4.1. Recept Těstovinový salát má průměrné hodnocení 4.1. Recept Těstovinový salát má průměrné hodnocení 4.1. Recept Těstovinový salát má průměrné hodnocení 4.1. Recept Těstovinový salát má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(0)
Těstovinový salát s krůtími prsy a rajčaty, dochucený hrubozrnnou hořčicí a medem.

Polévka ze zeleného hrachu

Recept Polévka ze zeleného hrachu se šunkou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Polévka ze zeleného hrachu se šunkou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Polévka ze zeleného hrachu se šunkou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Polévka ze zeleného hrachu se šunkou má průměrné hodnocení 4.3. Recept Polévka ze zeleného hrachu se šunkou má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
Zdravá a sytá polévka ze zeleného sušeného hrachu, se zeleninou a s vepřovou šunkou krájenou na kostičky.

Kachna s červeným zelím

Recept Pečená kachna s červeným zelím a knedlí má průměrné hodnocení 5. Recept Pečená kachna s červeným zelím a knedlí má průměrné hodnocení 5. Recept Pečená kachna s červeným zelím a knedlí má průměrné hodnocení 5. Recept Pečená kachna s červeným zelím a knedlí má průměrné hodnocení 5. Recept Pečená kachna s červeným zelím a knedlí má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(0)
Tradiční česká šťavnatá pečená kachna s křupavou kůžičkou, s červeným zelím a variací knedlíků.

Kuřecí stehna na paprice

Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna na paprice má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Výtečná chuť kuřecího masa, mleté papriky a krémové smetany s těstovinami.

Těstoviny s avokádem

Recept Jogurtové těstoviny s avokádem a bazalkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jogurtové těstoviny s avokádem a bazalkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jogurtové těstoviny s avokádem a bazalkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jogurtové těstoviny s avokádem a bazalkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jogurtové těstoviny s avokádem a bazalkou má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Dietní a rychlé těstoviny s bylinkovou omáčkou, s jogurtem a jarní cibulkou.
Komentáře k receptu Musaka s bramborem
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce