
Luštěniny
(29 receptů)
Pokrmy z hrachu, fazolí, čočky, cizrny, ječných krup apod. V polévkách, salátech, pomazánkách a hlavních chodech.
Polévka z červeného zelí

(152)
Fialová sytící polévka s fazolemi černé oko, čerstvým červeným zelím a s bramborem, vařená v zeleninovém vývaru.
Kuřecí stehna po marocku

(15)
Maroko - kořeněná kuřecí stehna dušená ve vývaru s cizrnou a rozinkami, s kousky rajčete a se zelenými olivami.
Srnčí medailonky na fenyklu

(138)
Medailonky zabalené ve schwarzwaldské šunce, poprášené fenyklem a podávané na fazolovém lůžku s pečenými žampiony.
Cizrna z jednoho hrnce

(149)
Cizrna, jinak také římský hrách, vařená v jednom hrnci v rajčatové omáčce s čerstvým špenátem a s klobásou chorizo.
Mexické fazole

(15)
Mexiko - počeštěná verze mexických červených fazolí dušených v rajčatovo-paprikové omáčcce s uzeninou.
Polévka ze zeleného hrachu

(230)
Zdravá a sytá polévka ze zeleného sušeného hrachu, se zeleninou a s vepřovou šunkou krájenou na kostičky.
Hrachová kaše

(2979)
Klasická česká hrachová kaše zjemněná mlékem, s uzeným masem, opraženou cibulkou a sterilovanou okurkou.
Čočkový salát s lososem

(4)
Čočka s výrazným dresinkem a s koprem, s uzeným lososem a vařeným vejcem. Vhodné jako předkrm nebo jako lehká večeře.
Mašličky s cuketou a fazolemi

(2)
Rychlé bezmasé těstoviny s opraženou cuketou, s bílými fazolemi a s kousky oranžové papriky.
Kroupová s houbami

(0)
Tmavá polévka s houbami a ječnými kroupami, slaninou a zeleninou, která se vaří ve víně a dvou druzích masového vývaru.
Zeleninová s fazolemi

(12)
Zelenina se vaří v připraveném vývaru s bílými fazolemi a tymiánem. Polévka se nakonec se ochutí strouhaným parmezánem.
Hummus

(4)
Blízký východ - krémová pomazánka z cizrny. Některé prameny udávají, že hummus je jedno z nejstarších jídel na světě.
Rýžový salát

(10)
Střední východ - salát s datlemi plnými vlákniny, s hnědou rýží a cizrnou, a s pro nás neobvyklou ingrediencí, čerstvou mátou.
Egyptské koshari

(29)
Egypt - vegetariánské jídlo z vařené rýže, těstovin a čočky, servírované s rajčatovo-paprikovou salsou a opraženou cibulkou.
Mexický salát s rajčaty

(10)
Mexiko - barevný salát s vařenou všestrannou quinoou a s klasickými mexickými surovinami: fazolemi, kukuřicí a rajčaty.
Čočková polévka s kari

(12)
Vegetariánská čočková polévka se zeleninou a kořením kari, hustá díky cizrně mixované s citronovou šťávou a máslem.
Chili con carne

(24)
USA - chili con carne je chlouba Texasu. Hovězí maso se pomalu dusí v pálivé omáčce z rajčat a piva s černými fazolemi.
Mrkvový krém s čočkou

(92)
Chutná, lehce pikantní směs plná železa s nízkým obsahem tuku. Polévka je hotová za půl hodiny nebo ji vařte v pomalém hrnci.
Fazolová pomazánka

(243)
Pomazánka z bílých fazolí se sušenými rajčaty a česnekem podávaná na topinkách.
Křepelka s čočkou a dýní

(199)
Křepelka smažená dozlatova na olivovém oleji podávaná s čočkou a slaninou na salátu z polníčku a řeřichy s máslovou dýní.
Polévka z fazolí s chorizem

(0)
Fazolová polévka se španělskou klobásou chorizo s bylinkami a zakysanou smetanou, která se přidává do talíře.
Fazolová polévka se zeleninou

(16)
Polévka se zeleninou a slaninou, zjemněná mlékem a ochucená majoránkou.
Polévka z červené čočky

(88)
Rychlá, jednoduchá, levná a zdravá. To jsou čtyři slova charakterizující tuto polévku s červenou čočkou, celerem a lžící octa.
Čočková polévka

(57)
Recept na hustou čočkovou polévku s klobásou. Je jednoduchá na přípravu a skvěle zasytí.
Quesadilla

(141)
Mexiko - tortily plněné strouhaným sýrem, rýží, rozmačkanými fazolemi a kuřecím masem, podávané s dipem z avokáda.
Čočka na kyselo

(1)
Jedna z mnoha variant přípravy čočky na husto (nebo také na kyselo) s čerstvým chlebem, klobásou a kyselým okurkem.
Fazolový guláš

(17)
Uzená vepřová žebra, kvalitní klobásy a lehce pikantní směs koření je to, co dělá tento guláš gastronomickým zážitkem.