Mé Oblíbené Recepty
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
 

Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory

Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. 
Průměrné hodnocení: 4.5/5 (46 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Jehněčí kýta rolovaná s kořením a česnekem, pečená v troubě se zeleninou na bílém víně.
Doba přípravy receptu je 30 min
příprava 30 min
Doba vaření receptu je 1 hod 20 min
doba vaření 1 hod 20 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Téměř 57% produkce artyčoků pochází z Itálie, Egypta a Španělska. Nejvíce vyprodukuje Itálie s 32%.

Ingredience

na roládu

1,5kg jehněčí kýty
sůl podle chuti
2 větvičky rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 PL extra panenského olivového oleje
1 chilli paprička/koření chilli

polovina citronu
3 artyčoky
2 fenykly
600g malých brambor
4 stroužky česneku
2 PL extra panenského olivového oleje
špetka soli
700ml bílého suchého vína
4 stonky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Jehněčí kýtu nařežte "na motýlka" (viz typy). Pokud je v masu kost vyřežte ji a dejte bokem. Pokud Vám maso naporcuje řezník, vemte si kost s sebou. Z masa odstraňte velké části tuku. Nesnažte se ale dostat pryč všechen, obsahuje spoustu chuti a maso bude díky němu šťavnaté. Kýtu osolte, přidejte chilli nebo nasekanou chilli papričku, lístky rozmarýnu a plátky oloupaného česneku. Pokapejte olivovým olejem. Rukama zapracujte všechny chutě do masa (dejte masu krátkou jemnou masáž, aby se marináda dostala do všech otvůrků i záhybů). Maso srolujte do rolády a svažte kuchyňským provázkem tak, aby se při pečení nerozjelo. Osolte a odložte bokem.

Troubu rozehřejte na 200°C. Do půl litru studené vody vymačkejte šťávu z citronu. Ten dejte do mísy také. Přidejte očištěné artyčoky (pokud používáte čerstvé celé artyčoky, v tipech najdete jak na to). Fenykl omyjte, odřízněte tuhý spodek a zelené stonky na vrchní části a rozčtvrťte. Brambory omyjte a vydrhněte kartáčkem tak, abyste nepoškodili slupku. Česnek oloupejte a přepulte. 

Na velký hluboký plech nebo pekáč položte doprostřed kost, na něj posaďte roládu a okolo artyčoky (bez vody), fenykl, česnek a brambory. Přidejte bobkový list a stonky tymiánu. Artyčoky a fenkyly pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a podlijte bílým vínem. 

Jehněčí roládu pečte 20 minut a v půlce ji polijte vypečenou šťávou. Po 20 minutách otočte a v půlce opět polijte vypečenou šťávou. Roládu naposled otočte, teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 30-60 minut, podle tloušťky rolády a stupně propečení (více o stupních propečení a teplotách v tipech). Maso pravidelně kontrolujte, polévejte a případně podlejte vodou.

Po vyjmutí z trouby pekáč volně přikryjte alobalem a nechte odpočinout 10 minut. To je důležité pro šťavnatost masa. A nebojte se, nevystydne Vám. Roládu servírujte se zeleninou, politou vypečenou šťávou.

Tipy

Maso srolujte den předem a nechte marinovat přikryté v lednici.

Jak nařezat maso na motýlka:
- maso položte na prkénko kolmo k sobě
- dlouhým nožem veďte řez podél jeho delší strany asi 0.8 centimetru nad pracovní plochou
- pokračujte v krájení směrem dovnitř dokud se maso nerozvine v rovnou plochu

Jak oloupat artyčoky:
Z artyčoků odstraňte tuhé tmavě zelené listy. Zastavte se až když narazíte na světlé, zravě vypadající. Odkrojte hnědé lístky na špičce a artyčok a rozřízněte jej podélně napůl. Kávovou lžičkou vydlabejte prostředek artyčoku, vypadá jako chmýří a není jedlé. Nakonec odřízněte stopuku asi centimetr pod lůžkem.

Teploty masa a stupně propečení:
Termometr zasuňte doprostřed masa. Pokud jej nemáte, určitě doporučuji do něj investovat. Stojí pár korun a použijete ho při pečení i smažení.
Plně propečená jehněčí roláda (well-done) - 66-74°C
Mírně propečená jehněčí roláda (medium) - 60-66°C
Středně propečená jehněčí roláda (medium-rare) - 54-60°C
Velmi mírně propečená jehněčí roláda (rare) - 48-54°C

Inspirace pro Vás

Rajčatový salát

Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 4.3. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 4.3. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 4.3. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 4.3. Recept Rajčatový salát má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
Salát z barevných cherry rajčat s červenou cibulí a dresinkem z octa z červeného vína a extra panenského olivového oleje.
zařazeno v:
Saláty, Vegetariánské

Vepřové plátky na hořčici

Recept Přírodní vepřové plátky na hořčici má průměrné hodnocení 4.8. Recept Přírodní vepřové plátky na hořčici má průměrné hodnocení 4.8. Recept Přírodní vepřové plátky na hořčici má průměrné hodnocení 4.8. Recept Přírodní vepřové plátky na hořčici má průměrné hodnocení 4.8. Recept Přírodní vepřové plátky na hořčici má průměrné hodnocení 4.8. 
Komentáře k receptu
(0)
Vepřové plátky na cibulce a kyselých okurkách dušené v hořčičné omáčce.
zařazeno v:
Vepřové maso, Rýže

Minestrone

Recept Minestrone má průměrné hodnocení 4.6. Recept Minestrone má průměrné hodnocení 4.6. Recept Minestrone má průměrné hodnocení 4.6. Recept Minestrone má průměrné hodnocení 4.6. Recept Minestrone má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - ve své zemi je tahle hustá zeleninová polévka pevně zakořeněné, oblíbené jídlo. Zde vařená s fazolemi a těstovinou.

Rybí pomazánka

Recept Rybí pomazánka má průměrné hodnocení 5. Recept Rybí pomazánka má průměrné hodnocení 5. Recept Rybí pomazánka má průměrné hodnocení 5. Recept Rybí pomazánka má průměrné hodnocení 5. Recept Rybí pomazánka má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(1)
Nadýchaná rybí pomazánka z konzervovaných sardinek, s krémovým sýrem a čerstvým chlebem.

Italský chléb focaccia

Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. Recept Italský chléb focaccia má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - italské pečivo z těsta podobnému těstu na pizzu.

Pečená kuřecí stehna

Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 4.4. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Stehno pečené v kabátku z čerstvého kopru, přelité máslem a pečené na vývaru, podávené se smetanovými těstovinami.

Těstoviny s masem ze žeber

Recept Těstoviny zapečené s masem z uzených žeber má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny zapečené s masem z uzených žeber má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny zapečené s masem z uzených žeber má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny zapečené s masem z uzených žeber má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny zapečené s masem z uzených žeber má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Zapečené těstoviny s masem z uzených vepřových žeber se žampiony a lilkem se strouhaným sýrem.

Svíčková z králíka

Recept Svíčková z králíka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Svíčková z králíka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Svíčková z králíka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Svíčková z králíka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Svíčková z králíka má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(1)
Naše klasická smetanová omáčka, ale s menší úpravou. Podle tohoto receptu připravíte jednoduchou svíčkovou z králíka.
Komentáře k receptu Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce