Mé Oblíbené Recepty
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
 

Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory

Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.5. 
Průměrné hodnocení: 4.5/5 (46 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Jehněčí kýta rolovaná s kořením a česnekem, pečená v troubě se zeleninou na bílém víně.
Doba přípravy receptu je 30 min
příprava 30 min
Doba vaření receptu je 1 hod 20 min
doba vaření 1 hod 20 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Téměř 57% produkce artyčoků pochází z Itálie, Egypta a Španělska. Nejvíce vyprodukuje Itálie s 32%.

Ingredience

na roládu

1,5kg jehněčí kýty
sůl podle chuti
2 větvičky rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 PL extra panenského olivového oleje
1 chilli paprička/koření chilli

polovina citronu
3 artyčoky
2 fenykly
600g malých brambor
4 stroužky česneku
2 PL extra panenského olivového oleje
špetka soli
700ml bílého suchého vína
4 stonky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Jehněčí kýtu nařežte "na motýlka" (viz typy). Pokud je v masu kost vyřežte ji a dejte bokem. Pokud Vám maso naporcuje řezník, vemte si kost s sebou. Z masa odstraňte velké části tuku. Nesnažte se ale dostat pryč všechen, obsahuje spoustu chuti a maso bude díky němu šťavnaté. Kýtu osolte, přidejte chilli nebo nasekanou chilli papričku, lístky rozmarýnu a plátky oloupaného česneku. Pokapejte olivovým olejem. Rukama zapracujte všechny chutě do masa (dejte masu krátkou jemnou masáž, aby se marináda dostala do všech otvůrků i záhybů). Maso srolujte do rolády a svažte kuchyňským provázkem tak, aby se při pečení nerozjelo. Osolte a odložte bokem.

Troubu rozehřejte na 200°C. Do půl litru studené vody vymačkejte šťávu z citronu. Ten dejte do mísy také. Přidejte očištěné artyčoky (pokud používáte čerstvé celé artyčoky, v tipech najdete jak na to). Fenykl omyjte, odřízněte tuhý spodek a zelené stonky na vrchní části a rozčtvrťte. Brambory omyjte a vydrhněte kartáčkem tak, abyste nepoškodili slupku. Česnek oloupejte a přepulte. 

Na velký hluboký plech nebo pekáč položte doprostřed kost, na něj posaďte roládu a okolo artyčoky (bez vody), fenykl, česnek a brambory. Přidejte bobkový list a stonky tymiánu. Artyčoky a fenkyly pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a podlijte bílým vínem. 

Jehněčí roládu pečte 20 minut a v půlce ji polijte vypečenou šťávou. Po 20 minutách otočte a v půlce opět polijte vypečenou šťávou. Roládu naposled otočte, teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 30-60 minut, podle tloušťky rolády a stupně propečení (více o stupních propečení a teplotách v tipech). Maso pravidelně kontrolujte, polévejte a případně podlejte vodou.

Po vyjmutí z trouby pekáč volně přikryjte alobalem a nechte odpočinout 10 minut. To je důležité pro šťavnatost masa. A nebojte se, nevystydne Vám. Roládu servírujte se zeleninou, politou vypečenou šťávou.

Tipy

Maso srolujte den předem a nechte marinovat přikryté v lednici.

Jak nařezat maso na motýlka:
- maso položte na prkénko kolmo k sobě
- dlouhým nožem veďte řez podél jeho delší strany asi 0.8 centimetru nad pracovní plochou
- pokračujte v krájení směrem dovnitř dokud se maso nerozvine v rovnou plochu

Jak oloupat artyčoky:
Z artyčoků odstraňte tuhé tmavě zelené listy. Zastavte se až když narazíte na světlé, zravě vypadající. Odkrojte hnědé lístky na špičce a artyčok a rozřízněte jej podélně napůl. Kávovou lžičkou vydlabejte prostředek artyčoku, vypadá jako chmýří a není jedlé. Nakonec odřízněte stopuku asi centimetr pod lůžkem.

Teploty masa a stupně propečení:
Termometr zasuňte doprostřed masa. Pokud jej nemáte, určitě doporučuji do něj investovat. Stojí pár korun a použijete ho při pečení i smažení.
Plně propečená jehněčí roláda (well-done) - 66-74°C
Mírně propečená jehněčí roláda (medium) - 60-66°C
Středně propečená jehněčí roláda (medium-rare) - 54-60°C
Velmi mírně propečená jehněčí roláda (rare) - 48-54°C

Inspirace pro Vás

Čokoládové brownies

Recept Čokoládové brownies má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládové brownies má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládové brownies má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládové brownies má průměrné hodnocení 4.4. Recept Čokoládové brownies má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(3)
USA - zámořský dezert pro milovníky čokolády, sypaný kakaem ve tvaru srdce (či ve tvaru formičky, kterou máte po ruce).

Bramborový salát s řízkem

Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(118)
Nic k řízkům nechutná lépe než bramborový salát z kořenové zeleniny a nakládaných okurek s domácí zálivkou.

Polévka z červené čočky

Recept Polévka z červené čočky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z červené čočky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z červené čočky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z červené čočky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z červené čočky má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(2)
Rychlá, jednoduchá, levná a zdravá. To jsou čtyři slova charakterizující tuto polévku s červenou čočkou, celerem a lžící octa.

Zelňačka s klobásou

Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(48)
Oblíbená česká polévka s kysaným bílým zelím, uzenou klobásou, zjemněná smetanou s mletou paprikou.

Houbová omáčka s knedlíkem

Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Smetanová omáčka z lesních hub na cibulce a slanině s kynutým knedlíkem.

Ratatouille

Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(0)
Francie - provensálský pokrm z lilku, cukety, papriky a rajčat pro vegetariány. Vhodné jako příloha nebo samostatné jídlo.

Tapenáda ze zelených oliv

Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 3.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 3.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 3.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 3.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 3.2. 
Komentáře k receptu
(1)
Rozmixované zelené olivy s česnekem a ančovičkami, podávané na čerstvé bagetě.

Vepřová žebírka

Recept Vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(1)
Vepřová žebírka se den marinují v koření a pečou se v troubě. Dopékat je můžete na venkovním grilu nebo doma v troubě.
Komentáře k receptu Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce