Mé Oblíbené Recepty
Jablečná crostata
Jablečná crostata
 

Jablečná crostata

Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. 
Průměrné hodnocení: 4.6/5 (32 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Itálie - domácí máslové těsto pečené s jablečnou náplní se skořicí a špetkou muškátového oříšku, s vanilkovou šlehačkou.
Doba přípravy receptu je 1 hod 15 min
příprava 1 hod 15 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 6
počet porcí 6
Již bylo vloženo 52 komentářů.
zobrazit komentáře (52)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Crostata je italské označení pro pečený dort nebo koláč, ohraničený krustou a s uprostřed odhaleným ovocem. První zmínky o crostatě pochází z kuchařky z 15. století.

Ingredience

na těsto

160g hladké mouky
1 KL cukru krupice
špetka soli
120g studeného másla

na jablečnou náplň

800g jablek (3-4 jablka)
2 PL citronové šťávy
1 PL strouhané citronové kůry
100g cukru krupice
2 PL kukuřičného škrobu
1/2 KL mleté skořice
špetka muškátového oříšku
špetka soli

na potření těsta

1 vaječný bílek
1 KL plnotučného mléka nebo smetany
1 KL cukru
1 KL másla

na šlehačku

200g 40% šlehačky nebo smetany ke šlehání
1 PL cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu

(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve si připravte těsto. V robotu s hnětacími háky smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Máslo si nákrájejte na kostky o průměru 1.5 centimetru. K moučné směsi přidejte polovinu kostek a 8x mixér pulzněte (zapněte a hned vypněte). Přidejte zbylé máslo a pulzněte ješte asi 5x. Pak postupně přidávejte lžíce ledové vody. Nejprve přidejte dvě, robot zapněte na pomalé otáčky a nechte promíchat. Pak nepřidávejte naráz víc než jednu lžíci vody a postup opakujte (celkem je zapotřebí asi 4-6 lžic vody, podle její velikosti). Těsto by se mělo lehce drolit, ale pokud na něj prstem lehce zatlačíte, musí se spojit. Směs vysypte na pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte. Vytvořte kouli, tu tlakem ruky zpoštěte do tvaru disku, těsně zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu chladit v lednici.

Když se těsto chladí připravte si náplň. Oloupejte jablka a vyřízněte jádřince. Jablka nakrájejte na plátky, dejte do mísy a pokapejte citronovou šťávou a zasypte citronovou kůrou. V jiné míse smíchejte cukr krupici, kukuřičný škrob, skořici, muškátový oříšek a špetku soli. Tuto směs přidejte k jablkám a promíchejte tak, aby se všechny kousky ovoce obalily.

Do misky dejte bílek a spolu s mlékem ručně rozšlehejte.

Troubu rozehřejte na 200°C. Těsto dejte z lednice a nechte před manipulací odpočnout 5-10 minut při pokojvé teplotě. Pak ho dejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte kolo o průměru 35 centimetrů. Doprostřed vsypte připravenou jablečnou náplň (nechte si asi 6 centimetrů volného těsta od okraje) a boky těsta přeložte doprostřed přes náplň.

Těsto na bocích potřete bílkovou směsí a posypte cukrem. Na jablka rozdělte několik malých oříšků másla. Pečte na pečícím papíře 45 minut, maximálně však jednu hodinu. Po 20 minutách pečení crostatu kontrolujte. Začnou-li se Vám jablka nebo těsto připékat, přikryjte crostatu hliníkovou fólií a pečte dál. Před servírováním nechte jablečnou crostatu zchládnout. 

Podávejte s domácí šlehačkou. V misce smíchejte studenou šlehačku, vanilkový extrakt a cukr. Vyšlehejte elektrickým mixérem nebo ručně. Uchovávejte v lednici až do servírování.

Tipy

Při válení těsta kontrolujte, zda se Vám nelepí na pracovní plochu. Pokud ano, přidejte na plochu více hladké mouky.

Dodržujte časy chlazení těsta a jeho odpočinku při pokojové teplotě, jinak se Vám s ním bude špatně manipulovat. V případě špatné manipulace dejte těsto zpět na několik minut do lednice. Máslo ztuhne a těsto se nebude lepit.

Inspirace pro Vás

Filet se salsou a kuskusem

Recept Filet z halibuta s rajčatovou salsou a hráškovým kuskusem má průměrné hodnocení 4.7. Recept Filet z halibuta s rajčatovou salsou a hráškovým kuskusem má průměrné hodnocení 4.7. Recept Filet z halibuta s rajčatovou salsou a hráškovým kuskusem má průměrné hodnocení 4.7. Recept Filet z halibuta s rajčatovou salsou a hráškovým kuskusem má průměrné hodnocení 4.7. Recept Filet z halibuta s rajčatovou salsou a hráškovým kuskusem má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(88)
Pečené rybí filety, přelité voňavou rajčatovou směsí s olivami, podávané s citronovým kuskusem se zeleným sladkým hráškem.

Teriyaki na špejli

Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(91)
Asie - kousky kuřecího masa marinované v teriyaki omáčce podávané s dipem ze sladké chilli omáčky s jarní cibulkou a limetkou.

Kuřecí stir-fry

Recept Kuřecí stir-fry má průměrné hodnocení 4.6. Recept Kuřecí stir-fry má průměrné hodnocení 4.6. Recept Kuřecí stir-fry má průměrné hodnocení 4.6. Recept Kuřecí stir-fry má průměrné hodnocení 4.6. Recept Kuřecí stir-fry má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(141)
Čína - kuřecí maso marinované v omáčce s česnekem a zázvorem, smažené se zeleninou a houbami, podávané na dušené rýži.

Jednohubky s roquefortem

Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(5)
Aromatický sýr ozdobený sladkou nektarinkou a zelenou rukolou na křupavé francouzské bagetě.

Bramboráky na tři způsoby

Recept Bramboráky na tři způsoby má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramboráky na tři způsoby má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramboráky na tři způsoby má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramboráky na tři způsoby má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramboráky na tři způsoby má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(5)
Recept na bramborák, bramborák se slaninou a kuřecí řízek Ondráš smažený v bramborákovém těstě.

Hummus

Recept Hummus má průměrné hodnocení 4.9. Recept Hummus má průměrné hodnocení 4.9. Recept Hummus má průměrné hodnocení 4.9. Recept Hummus má průměrné hodnocení 4.9. Recept Hummus má průměrné hodnocení 4.9. 
Komentáře k receptu
(3)
Blízký východ - krémová pomazánka z cizrny. Některé prameny udávají, že hummus je jedno z nejstarších jídel na světě.

Bündnerská ječná polévka

Recept Bündnerská ječná polévka má průměrné hodnocení 4.9. Recept Bündnerská ječná polévka má průměrné hodnocení 4.9. Recept Bündnerská ječná polévka má průměrné hodnocení 4.9. Recept Bündnerská ječná polévka má průměrné hodnocení 4.9. Recept Bündnerská ječná polévka má průměrné hodnocení 4.9. 
Komentáře k receptu
(101)
Švýcarsko - polévka z ječných krup se zeleninovým základem vařená v masovém vývaru se smetanou.

Panna Cotta z podmáslí

Recept Panna Cotta z podmáslí má průměrné hodnocení 4.7. Recept Panna Cotta z podmáslí má průměrné hodnocení 4.7. Recept Panna Cotta z podmáslí má průměrné hodnocení 4.7. Recept Panna Cotta z podmáslí má průměrné hodnocení 4.7. Recept Panna Cotta z podmáslí má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(4)
Oblíbený nepečený italský dezert, kde se vařená smetana nechá v lednici zatuhnout se želatinou a pak se zdobí lesním ovocem.
zařazeno v:
Ovoce
Komentáře k receptu Jablečná crostata
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
Herype
|
Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. 
2019-12-25 04:35:00
taking a quarter of a sildenafil pill how much is generic viagra food for sildenafil purchase generic viagra - generic viagra 100mg
Herype
|
Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. 
2019-12-24 20:04:47
buying sildenafil in san francisco best online pharmacy to buy viagra tomar sildenafil 30 aГ±os viagra website - buying generic viagra online
Herype
|
Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 4.6. 
2019-12-24 11:48:18
sildenafil der apotheke is viagra a prescription price per pill of sildenafil cheap price viagra - generic viagra online pharmacy
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce