Mé Oblíbené Recepty
Houskový knedlík
Houskový knedlík
 

Houskový knedlík

Průměrné hodnocení: 4.1/5 (22 hlasujících).
Tradiční český houskový knedlík z kynutého těsta. Podle receptu ho připravíte jak ručně, tak téměř bez práce v domácí pekárně.
Doba přípravy receptu je 1 hod 45 min
příprava 1 hod 45 min
Doba vaření receptu je 20 min
doba vaření 20 min
Počet porcí 2 kusy
počet porcí 2 kusy
Již bylo vloženo 1 komentářů.
zobrazit komentáře (1)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Houskový knedlík je jeden z nejtypičtějších pokrmů české kuchyně. První zmínky o něm pocházejí ze 7. století a v 19. století se u nás stal fenoménem.

Ingredience

500g hrubé mouky
250ml mléka
1 vejce
1 KL soli
1 PL cukru
1 PL oleje
7g sušeného droždí
2 starší rohlíky

(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)

Postup

Postup pro domácí pekárny:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a na sucho osmažte na pánvi. Do domácí pekárny dejte nejprve teplé mléko, přidejte olej a rozšlehané vajíčko. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl a zasypte moukou. V mouce udělejte důlek a vsypte sušené droždí. Nakonec přisypte opečený rohlík, pekárnu zavřete, zapněte program těsto a nechte ji pracovat (dobu a způsob vaření najdete na konci postupu).

Ruční zpracování těsta:

Do misky nasypte mouku, udělejte důlek, přidejte rozšlehané vejce, olej a sůl, přilejte vlažné (nikoli studené ani horké) mléko, nasypte do něj cukr a droždí a důlek promíchejte s tím, že do něj zamícháte i část mouky. Nechte stát na teplém místě (například nad větranou teplou vodou) až vzejde kvásek, 20 minut. Rohlíky nakrájejte na kostičky a na sucho osmažte na pánvi. 

Až vzejde kvásek (těsto začne tvořit bublinky a kynout), přisypte opražené rohlíky a důkladně promíchejte. Vraťte na teplé místo a nechte kynout dalších 45 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj oběm.

Vaření knedlíku:

Těsto vysypte z mísy a rozdělte na polovinu. Z každé vyválejte šišku ve tvaru knedlíku. Ty nechte kynout posledních deset minut. Během kynutí udeďte ve dvou hrncích vodu k varu, ve kterých vařte knedlíky (pokud byste čekali, než se Vám uvolní hrnec, ve kterém vaříte první knedlík, těsto překyne a nepodaří se Vám). Knedlíky vařte celkem 20 minut, v půlce vaření otočte. Nakonec knedlík proíchněte aby "nespadl". Houskový knedlík nakrájejte nití a podávejte.

Inspirace pro Vás

Mini sendviče s hovězím

Recept Mini sendviče s hovězím a křenovou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mini sendviče s hovězím a křenovou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mini sendviče s hovězím a křenovou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mini sendviče s hovězím a křenovou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Mini sendviče s hovězím a křenovou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(13)
Solené hovězí na bílé bagetce s křenovo-hořčičnou omáčkou, čerstvou řeřichou a kapary, zdobené parmezánem.

Krůtí stehna na víně

Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(8)
Pomalu pečená spodní krůtí stehna, ochucená doma namixovaným kořením, ve vinné omáčce s na másle opraženými žampiony.

Krůtí sekaná s kaší

Recept Krůtí sekaná s bramborovou kaší na podmáslí má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí sekaná s bramborovou kaší na podmáslí má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí sekaná s bramborovou kaší na podmáslí má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí sekaná s bramborovou kaší na podmáslí má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí sekaná s bramborovou kaší na podmáslí má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(11)
Zdravé nemusí být nudné. Sekaná s čerstvým špenátem, podávaná s kaší s podmáslím a rajčatovou omáčkou Marinara.

Těstoviny s omáčkou enchilada

Recept Těstoviny s mletým masem a omáčkou enchilada má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny s mletým masem a omáčkou enchilada má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny s mletým masem a omáčkou enchilada má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny s mletým masem a omáčkou enchilada má průměrné hodnocení 4.4. Recept Těstoviny s mletým masem a omáčkou enchilada má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(11)
Mexiko - těstoviny vařené v jednom hrnci s kořeněným mletým masem a s mexickou rajčatovou omáčkou enchilada.

Rybí filety v pivním těstíčku

Recept Rybí filety v pivním těstíčku s domácí tatarkou má průměrné hodnocení 3.1. Recept Rybí filety v pivním těstíčku s domácí tatarkou má průměrné hodnocení 3.1. Recept Rybí filety v pivním těstíčku s domácí tatarkou má průměrné hodnocení 3.1. Recept Rybí filety v pivním těstíčku s domácí tatarkou má průměrné hodnocení 3.1. Recept Rybí filety v pivním těstíčku s domácí tatarkou má průměrné hodnocení 3.1. 
Komentáře k receptu
(205)
Šťavnatá ryba hluboce smažená v pivním těstíčku s jednoduchou domácí tatarkou, salátem a kousky citronu.

Bramborová kaše se smetanou

Recept Bramborová kaše se zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Bramborová kaše se zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Bramborová kaše se zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Bramborová kaše se zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 3.4. Recept Bramborová kaše se zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(173)
Známá bramborová kaše vylepšená přídáním několika lžic zakysané smetany.
zařazeno v:
Přílohy, Brambory

Zdravá kroupová polévka

Recept Zdravá kroupová polévka zatím nebyl hodnocen. Recept Zdravá kroupová polévka zatím nebyl hodnocen. Recept Zdravá kroupová polévka zatím nebyl hodnocen. Recept Zdravá kroupová polévka zatím nebyl hodnocen. Recept Zdravá kroupová polévka zatím nebyl hodnocen. 
Komentáře k receptu
(6)
Polévka plná ječných krup a zeleniny s nádechem exotiky díky zázvoru. Bez mouky, bez masa a přece plná chuti.

Omáčka enchilada

Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 4. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 4. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 4. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 4. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(27)
Mexiko - speciální rajčatová omáčka používaná jako základ mnoha mexických pokrmů.
Komentáře k receptu Houskový knedlík
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
Reny
|
Recept Houskový knedlík má průměrné hodnocení 4.1. Recept Houskový knedlík má průměrné hodnocení 4.1. Recept Houskový knedlík má průměrné hodnocení 4.1. Recept Houskový knedlík má průměrné hodnocení 4.1. Recept Houskový knedlík má průměrné hodnocení 4.1. 
2015-06-01 21:41:49
Výborné! Tento knedlík představuje to, co jsem od knedlíku vždycky čekala. Nadýchaný, jemný, chuťově vyvážený, už nebudu dělat jiné! Děkuji za recept.
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce